
Sammenligning i fakta og tal
En vanskelighed ved at sammenligne fakta og tal er, at der er skrevet så meget om dem, hvilket giver en konstant reference til en række undersøgelser. Billedet nedenfor viser en sammenligning af produktionen af plastik og papirposer i tal.

Som vist bruger begge produktionsprocesser vand. Til fremstilling af tusind plastikposer bruges 220 liter, mens der til samme antal papirposer skal bruges så meget som 3800 liter vand! Med hensyn til energiforbrug og udledning af drivhusgasser under produktionen, så er det også her, plastikposerne klarer sig bedst i sammenligningen (1).

Antal træer
For at erstatte alle de plastikposer, der cirkulerer i EU med papirposer på et år, skal der fældes yderligere 2,2 mio. træer, eller svarende til 110 km2 skov. Hvis vi bruger bæredygtigt træ (fra en skov, hvor der hvert år fældes fem procent udvoksede træer og nye plantes), skal vi bruge et område svarende næsten til Grand Duchy i Luxembourg (2), plus yderligere 156 mia. liter vand hvert eneste år. Det svarer til 60.000 Olympiske svømmebassiner (3).

Miljømæssig påvirkning
I 2005 gennemførte den international detailkæde Carrefour Group (4) en undersøgelse af den miljømæssige påvirkning af plastik- og papirposer. Deres konklusion var, at plastikposer generelt er mere miljøvenlige end papirposer, og jo længere de er i brug, jo større fordele.

Sammendrag af den miljømæssige påvirkning af forskellige bæreposer fra Carrefour LCA

Miljømæssig påvirkning af forskellige bæreposer i forhold til en let plastikbærepose

Affaldsbehandling
Det er svært at genbruge papir- og plastikposer. Affaldspapir bliver til pulp igen, og disse pulpfibre bliver bleget og adskilt ved hjælp af adskillige kemikalier. Fibrene bliver derefter renset og kontrolleret for forurening. Efter dette bliver de vasket, presset og rullet igen for at blive til papir. I Europa i dag er 70 % af alt papir med succes genbrugt, takket være indsatser på offentligt niveau. Mere end 60 mio. ton affaldspapir indsamles hvert år i Europa (5). Plastik genbruges ved smeltning og formning. Eftersom kvaliteten falder lidt, bliver det ofte genbrugt i mindre funktionelle former. I Europa er genbrug af plastik stigende, delvist takket være mere strikte affaldsdirektiver og EU’s mål. Skønt genanvendelse af et kilo plastik kræver 91 procent mindre energi end et kilo papir, er vi stadig nødt til at fremme og forbedre genanvendelse. Ved at bruge poser oftere, bevares værdifulde råmaterialer. Hvis alle europæiske lande, især forbrugere, påtager sig deres ansvar og øger indsatsen for genanvendelse, så kan størstedelen af plastik blive genanvendt effektivt.
Kilder
(1)
https://www.plasticseurope.org/en/resources/publications/420-denkstatt-plastics-contribution-climate-protection-summary
(2)
https://www.plasticseurope.org/application/files/9015/1310/4686/september-2010-the-impact-of-plastic.pdf
(3)
https://plastics.americanchemistry.com/Life-Cycle-Assessment-for-Three-Types-of-Grocery-Bags.pdf
(4) https://www2.gov.scot/Publications/2005/08/1993154/32004
(5) http://www.paperforrecycling.eu/the-recycling-process/